Rengøring - effektiv og grundig
Se tjeklisten med rengøringsmidler og trin-for-trin-guide
En grundig rengøring - måske en hovedrengøring - et par gange om året er en god ide. Her får du en trin-for-trin rengøringsplan med forslag til, hvordan du kommer i gang og kommer i mål.
Det er rart at få gjort godt rent i alle kroge, ikke mindst dem, du ikke lige kommer forbi som en del af hverdagens rengøringsrutiner. En effektiv og grundig rengøring, hvor du kommer helt i bund, giver både et bedre indeklima og en rar fornemmelse af en frisk start.
TIP: Find det du mangler, før du går i gang med dit rengøringsprojekt – effektive rengøringsmidler og praktiske rengøringsartikler
Hvor starter man med at gøre rent?
Begynd med at rydde op. Så undgår du besværet med at flytte rundt på tingene under rengøring. Opbevaringskasser hjælper med at undgå rod - se tips til at rydde op her. Derefter kan du gå frem efter denne 6-punktsplan til en effektiv hovedrengøring af entre, stuer og værelser.
Hvad består en hovedrengøring af?
- Støv af. Fjern med støvsuger og støveklud eller smarte og praktiske støvhandsker. Væk med støv fra alle overflader og spindelvæv i hjørner og kroge. Hvis det er tørvejr kan du derefter åbne vinduer og få luftet godt ud.
- Flyt de store møbler. Flyt sofaen, sengene og andre større gulvmøbler ud fra væggen, så du kan komme ordentligt til med støvsugning og gulvvask.
- Kom bag radiatorerne. De er jo ikke lige sådan til at flytte, så husk også at få gjort rent og støvsuge bag dem. Opvarmet støv og snavs lugter ikke særlig godt.
- Tag tingene ud. Giv også puder og tæpper en grundig tur med støvsugeren, eller tag dem ud og bank støvet af, hvis vejret er godt.
- Vask gulvene og tæpper. Slut med at vaske gulve og de ting, der kan komme i vaskemaskinen, f.eks. mindre tæpper, men ikke lige bliver vasket til hverdag. Se også Sådan undgår du de typiske fejl, når du vasker.
- Vask vinduerne. Brug en smart og praktisk vinduesvasker og glasrens til rene vinduer ude og inde. Så er det gjort.
Rengøring af køkken og badeværelse
Badeværelser og køkkenet kræver en særlig indsats, når du tager grundigt fat på rengøringen. Det kan du læse mere om her:
Hvornår er det bedst at gøre rent?
Find et tidspunkt hvor du har god tid til at gøre rent. Rengøringen kan klares i en weekend eller fordelt over et par hverdage. Måske kan du overstå din hovedrengøring på en enkelt dag, hvis du er effektiv og har hele dagen. Ryd eventuelt op på forhånd, hvis du kan. Så er det meget lettere at gå i gang med effektiv rengøring, når du har tid til det.
Tjek vejrudsigten og vælg et tidspunkt, hvor det ser ud til tørvejr, hvis du kan. Så kan du nemlig hænge tæpper, dyner og puder ud for at lufte. Er vejret til det, kan du også stille møbler udenfor, så du bedre kan komme til at gøre ordentligt rent de vanskelige steder inde.
God hjælp til din rengøring
- En god og effektiv støvsuger – en støvsuger med god sugekraft er ikke til at undvære, når du gør rent. Vælg en almindelig støvsuger eller en smart robotstøvsuger.
- 2-i-1 vinduesvasker med både moppe og gummiskraber – så får du lettere rene vinduer ude og inde.
- Rengøringsmidler til rengøring af forskellige typer af overflader
- Gummihandsker beskytter hænderne under rengøringen
- Skuresvampe – effektiv skrubning af skidt og snavs, der sidder ekstra fast.
TIP: Vidste du at man kan få en robotstøvsuger som både kan støvsuge og vaske gulv?
Lav din egen rengøringsplan
Lav en lille arbejdsplan på forhånd. Det kan f.eks. være en plan over hvilken rækkefølge, du tager de forskellige rum i og stikord til rengøringen i hvert rum. Generelt er det et godt rengøringstip at starte oppefra og ned, så undgår du dobbeltarbejde med at skulle støvsuge, tørre støv af og måske vaske gulvet igen.
Hvis du planlægger, at din grundige rengøring skal klares over et par dage, kan du skrive ned, hvad du skal nå hver dag. Så ved du også, hvornår du er nået gennem dagens rengøringsopgaver, og kan ‘holde fri’, smide gummihandskerne og lavet noget andet med god samvittighed.
Forebyggelse af kondens og skimmel
Når du er færdig med rengøringen, kan det være en god ide at anskaffe fugtfjernere især vintermånederne, hvis du har rum med særlig risiko for kondens og skimmel. Du kan også sætte dem tæt ved vinduer, der plejer at dugge. Sæt fugtfjernerne frem nu, hvor det begynder at være koldere og fugtigere udenfor. Det kan også være en god ide med en ekstra varmekilde i de koldeste måneder. Og så gælder det altid, at det er særlig vigtigt at lufte godt ud et par gange om dagen i de kolde måneder. Læs mere i artiklen Sådan undgår du skimmelsvamp.
Rigtig god arbejdslyst 😊 med rengøring.