Hvad kan man lave af julehygge?

Sjove pakkelege, populære brætspil og julequiz

Pakkeleg mand

I denne artikel får du forslag til julelege og underholdning, hvor alle kan være med. Og et par gode ideer til, hvordan du kan gøre en af julens klassikere – pakkeleg – ekstra underholdende.


Juletiden er sæson for hyggeligt samvær og en god anledning til sjove spil og indendørs leg for små og store familiemedlemmer og venner på besøg. Nye og kendte spil, pakkelege og quizzer er aktiviteter alle kan være med til på tværs af generationer.


Hvilke brætspil er mest populære?

En klassiker som Ludo er altid god at have i baghånden. Og hvis du er nervøs for, at det kan ødelægge den gode julestemning, at nogen bliver slået hjem, er der masser af andre hyggelige spil til juledagene. I kan f.eks. muntre jer med familiespillet Fiskespil, hvor det gælder om at være både præcis og hurtig, eller bruge nogle timer sammen på et hyggeligt puslespil, som man jo sagtens kan være flere om at lægge.


Lav en sjov julequiz for hele familien

Julequiz – Sjovt julespil/nytårsspil. Find ud af, hvem der ved mest om jul og nytår. Og hvis du ikke kender svaret, kan du jo bare gætte. I kan quizze alle mod alle, eller I kan lave hold. Quizmasteren, som læser spørgsmål og svarmuligheder højt, har selvfølgelig nissehue på.


Hvad kan man lave af underholdning til julefrokost?

Hvis der er julefrokost eller et andet julearrangement for voksne, hvor der godt må være lidt gang i den, kan beer pong der sætter fart på stemningen til julefrokosten være med til at løfte humøret. Eller hvad med en frisk lille pokerturnering som start på julefrokosten?

Pakkeleg mand
Gaver til pakkeleg

Pakkeleg – en rigtig juleklassikere


Hvordan spiller man pakkeleg/pakkespil?

Pakkeleg er en fast juletradition i mange familier. Hvis I er mange med til pakkelegen, varer det måske lidt for længe, før et enkelt raflebæger når hele bordet rundt. Løsning: Find et ekstra raflebæger med terning, så I har to i gang. Det sætter ekstra blus på tempo og underholdning. Både fordi det oftere bliver din tur – og fordi der pludselig sker noget med det andet bæger, mens du holdt øje med det første.


Gode gaver til pakkeleg

Hvem skal være med i pakkelegen? Køb lidt forskelligt, hvis der både er piger, drenge, kvinder og mænd med. Så kan I altid få lidt ekstra sjov ud af at bytte til sidst, hvis I kan blive enige om det.


Idéer til hvad der kan være i pakkerne:


TIP: Husk gaveindpakning til pakkeleg og julegaver - til ALTID LAVE PRISER!

Pakkeleg kvinde

Regler og tricks i pakkeleg

Der er mange måder at gøre en pakkeleg endnu mere underholdende på. Her er tre forslag til regler og tricks i pakkeleg/pakkespil:


Sæt flere terningeslag i spil i pakkelegen

Standardreglen er jo, at du må hugge en valgfri pakke, fra bunken på bordet eller fra en af de andre, hvis du slår en 6’er.


Sæt ekstra gang i legen ved f.eks. at spille med en eller flere ekstra-regler:

  • 1’er = aflever en pakke til en anden.
  • 2’er = alle rykker to pladser til venstre (men lader deres pakker ligge!).
  • 3’er = du må tage en pakke fra den, der sidder til højre for dig.
  • Spiller I med to terninger i bægeret, kan I også spille med, at man må stjæle en pakke, når man slår to ens.


Stort og småt er lige godt i pakkeleg

Det altid de store og/eller tunge pakker, der er mest rift om. Hvis det er dig der står for pakkerne, f.eks. fordi du er vært, gør du følgende: Pak alt ind i forskellige store og små æsker, poser og bokse – men læg fuldstændig den samme ting i alle pakker. Det vil give alle deltagerne et godt grin, når de pakker ud. Find et par tunge æsker/bokse, eller læg et par sten i nogle af pakkerne, så der er forskel på vægten.  


Pakkeleg på ukendt tid

I stedet for at aftale, hvor længe pakkelegen skal vare, sætter en udvalgt person en alarm på sin telefon, som så lægges på bordet med bagsiden opad. Typisk passer det meget godt med 10-15 minutter, hvis I ikke er så mange, og lidt længere tid, hvis I er flere. På den måde, er der ingen der ved, hvornår legen slutter. Spændingen stiger, jo længere tid der går.

Pakkeleg kvinde

Tre julelege og aktiviteter der kan sætte gang i julehyggen
​​​​​​​

Byt pladser undervejs til julefrokosten

Hvorfor egentlig have den samme bordplan gennem hele julefrokosten? Hvis du laver et par sjove byt-plads-regler undervejs, bliver dine gæster blandet på ny og får nye bordherrer og borddamer. Skift kan ske ved hver ny ret eller med bestemte tidsintervaller. Regler for ny plads kan f.eks. være: Byt plads med den, du sidder overfor. Byt plads to-og-to indtil I er nået hele bordet rundt. Vælg en person som ‘startpunkt’ - skift pladser, så alle kommer til at sidde i rækkefølge efter alder, højde, forbogstav i fornavn eller noget andet, der passer godt til selskabet.


Hemmelige missioner under tallerknerne

God underholdning til julefrokosten eller julemiddagen – især hvis der er mange med. Værten/værterne placerer en seddel, under gæsternes tallerken, så hver gæst får en hemmelig mission - altså en opgave, som gæsten skal udføre mens I spiser. Ingen må kende de andres mission under middagen. Det gælder om at udføre sin mission så naturligt og ubemærket som muligt.


Missionerne kan gøres mere eller mindre vilde/svære alt efter selskabets karakter. Eksempler på missioner: “Du skal sige ‘... og glædelig jul!’ hver gang nogen skåler”, eller “Du skal holde kniv og gaffen omvendt (højre/venstre) af hvad du plejer”, “Du skal dreje samtalen hen på vand, puddelhunde eller solcreme så ofte som muligt”, “Du skal spørge to andre personer, om du må smage noget af deres mad”, “Du skal afbryde mindst tre samtaler ved at spørge: Er der flere røde sodavand?” eller … find selv på flere, der passer til dine gæster.


Under desserten eller kaffen, kan I prøve om I kan gætte hinandens missioner.


TIP: Klar – parat – julebag! (se opskrifterne på de mest populære julekager).

Tegn og julegæt

Del jer op to hold og start med at lave en masse små sedler, hvor I skriver, hvad man skal tegne. Det skal alt sammen have noget med jul at gøre. Det kan være i den lette ende, f.eks. “En nisse og en julemand” eller “Snemand med gulerodsnæse”, hvis der er børn med. Eller det kan gøres lidt sværere, hvis deltagerne er ældre, f.eks. “Nisse spiser risengrød og ser YouTube” eller “Julemanden sover over sig og vågner først nytårsaften”.


Holdene skiftes til at trække en seddel med en tegneopgave, én tegner og når tegnerens hold gætter, hvad der står på sedlen, er der point. I kan sætte en tid på, så der f.eks. er maks. 2 minutter til at gætte. I skal bruge tusser, papir eller eventuelt en whiteboardtavle, som nemt kan viskes ren efter hver tegning. Variation: I stedet for at tegne, skal deltagerne mime det, der står på sedlerne.


TIP: Spil for hele familien – hjælper med at få tiden til at gå den 24. december eller en anden juledag, hvor der skal hygges med brætspil, kortspil eller en af de andre gode klassikere.

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg ​​​​​​​