Klar, parat … julebag!
Se opskrifterne: Vaniljekranse, pebernødder og andre julesmåkager
Vaniljekranse og andre populære julekager smager altså bare bedre, når man bager dem selv. Og så følger duften og julehyggen jo med, når der er småkager og andet julebag i ovnen.
- TIP: Praktisk julehjælp til bagningen med smarte køkkenmaskiner fra Sjöbo.
Der findes mange gode juleklassikere, der ikke er specielt svære at bage. Gør det eventuelt til en fælles juleaktivitet – bedsteforældre og børn i alle aldre kan sagtens være med til at blande, ælte, pynte, bage og smage.
Se opskrifter og bagetjeklister på årets julebag herunder.
Hvad er de mest populære julesmåkager i Danmark?
Havregrynskugler, vaniljekranse, pebernødder og brunkager er de mest populære, når køkkener overalt i Danmark bliver til velduftende julebagerier. Muffins vinder også frem, måske fordi de er ekstra sjove og nemme at pynte.
Her får du juleopskrifternes top-5
- Vaniljekranse – opskrift
- Havregrynskugler – opskrift
- Muffins – opskrift
- Brunkager – opskrift
- Peberkager – opskrift
Julekager som sjove figurer
Lav kagerne om til sjove julefigurer ved at give dem form som stjerner, julemænd, snemænd, julesokker og engle. Du skal bare bruge et sæt juleudstiksforme.
Julekagerne kan dekoreres med glasur og andre søde sager. Brug en kagesprøjte (kan også bruges til dej, f.eks. til vaniljekranse) eller brug sprøjteposer.
TIP: Husk også de særlige ingredienser til julebagningen: Vaniljestænger / Hasselnødder / Mandler.
Bageudstyr - tjeklisten til årets julebagning
Det er altid ærgerligt at være godt i gang årets julebagning, og så opdage midt i det hele, at du mangler praktisk eller nødvendigt bageudstyr.
Så inden julebageriet starter for alvor – tjek lige: Har du?
- Køkkenmaskine med dejkrog.
- Håndmixer med dejkrog.
- Bagepapir.
- Kagerulle.
- Bagepenselsæt.
- Røreskåle.
- Målekander.
- Køkkenvægt.
TIP: At bruge en bagemåtte i silikone når du bager lækre kager til jul kan være en rigtig god ide af flere grunde: Skåner bordpladen, dejen slipper let og bagemåtten er nem at gøre ren – enten med opvaskebørste eller i opvaskemaskinen.
To af julebagningens klassikere
Der er ikke noget, der dufter mere af jul end vaniljekranse. Eller noget der knaser bedre end marengs i den særlige juleudgave, hvor du tilsætter knuste bolsjer, f.eks. med smag af frisk pebermynte.
HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg
Udover alt til julebagningen har vi også adventskranse til fyrfadslys, guldspray, sølvspray julefigurer og huse til Nowel Juleby og rigtig mange andre juleting.
Opskrifter til lækre julekager
Muffins - grundopskrift
Det skal du bruge:
150 gr. hvedemel
125 gr. sukker
100 gr. smør
¾ dl. mælk
2 æg
1 tsk. bagepulver
1 ½ spsk. kartoffelmel
1 tsk. vaniljesukker
- Find muffinforme her.
Ekstra smag? Tilsæt f.eks. kakao (1-2 spsk.), bær (friske eller frosne), rosiner, æblebåde, kanel, chokoladestykker eller noget andet, du godt kan lide.
Bagning
12-14 minutter ved 225°
Sådan gør du:
- Smelt smørret i en gryde (forsigtig varme) og tilsæt mælk. Det må ikke koge.
- Pisker æg og sukker let sammen.
- Bland mel, kartoffelmel, vaniljesukker og bagepulver i en skål.
- Derefter tilsætter du skiftevis de to flydende blandinger (smør/mælk, æg/sukker) og rører sammen.
- Hæld dejen i muffinsforme.
- TIP: Hvis du laver dejen dagen før og lader den hvile i køleskabet natten over, hæver dine muffins ekstra flot
Havregrynskugler
Til 25 - 30 kugler
Det skal du bruge:
175 gr. havregryn
2 dl. flormelis
100 gr. smør (ikke for koldt/hårdt)
25 gr. kakaopulver
2 spsk. vand eller kaffe
Flormelis, kokosmel, kakao, krymmel (til at rulle kuglerne i)
Sådan gør du:
- Bland havregryn, flormelis og kakao i en skål.
- Tilsæt det bløde smør og ælt til det hele hænger sammen.
- Tilsæt vand/kaffe og ælt/rør sammen igen
- Lav kugler af dejen i den størrelse du synes.
- Tril kuglerne i flormelis, kokos, kakao og/eller krymmel.
- TIP: Havregrynskugler kan spises med det samme, men de bliver lidt fastere, hvis de står på køl et par timer først.
Brunkager
Det skal du bruge:
450 - 500 gr. hvedemel
250 gr. smør
250 gr. sukker
100 gr. hakkede, smuttede mandler
¾ dl. lys sirup
25 gr. sukat, finthakket
1 spsk. stødt kanel
1 ½ tsk. potaske
1 spsk. vand
1 tsk. stødt nellike
Bagning
7-8 minutter ved 175°
Sådan gør du
- Skær smør ud i mindre stykker og smelt det med sukker og sirup i en stor gryde. Husk at røre rundt. Det skal smelte ved jævn varme og må ikke koge.
- Kom den smeltede blanding i en skål og tilsæt nellike, kanel, sukat og mandler. Rør rundt til blandingen er halvkold (26-28°).
- Opløs potasken i vand (mærk med lillefingeren at det føles lunkent) og rør det i den krydrede, flydende blanding.
- Rør til dej med melet – lidt ad gangen.
- Dejen deler du op i tre portioner, som trilles til ruller, der er cirka fem centimeter i diameter.
Derefter skal din brunkagedej opbevares tildækket i køleskabet i mindst et døgn.
- Skær rullerne i tynde skiver og læg dem på bagepapir på bageplader.
- Bag dine brunkager øverst i ovnen og lad dem køle af på en bagerist.
Peberkager
Det skal du bruge:
650 gr. hvedemel
250 gr. brun farin
200 gr. smør
1½ dl. sirup, mørk
1½ dl. piskefløde
1 spsk. natron
1 spsk. stødt kanel
1 spsk. stødt ingefær
½ spsk. stødt nellike
½ spsk. stødt kardemomme
½ tsk. stødt hvid peber
Til glasur: 200 gr. flormelis og 3 spsk. æggehvider (pasteuriserede)
Bagning
5-7 minutter ved 200° midt i ovnen til de har en flot gyldenbrun farve.
Sådan gør du:
- Smelt smør, mørk sirup og brun farin i en gryde. Varm op til kogepunktet og tag gryden væk fra varmen
- Tilsæt piskefløde og krydderier. Rør det hele godt rundt.
- Tilsæt natron og mel. Rør dejen sammen, tryk den flad og kom den i en pose.
Derefter skal dejen hvile på køl i mindst 2½ time. Dejen skal tages ud og opbevares ved stuetemperatur cirka ½ før den skal rulles ud og bruges.
- Rul dejen tyndt ud (drys lidt mel på bordet, så den ikke hænger fast).
- Stik dine peberkager ud til julefigurer med kageforme og læg kagerne på plader med bagepapir.
- Lad kagerne køle på pladen et par minutter, indtil du kan flytte dem over på en rist, hvor de kan ligge og blive sprøde.
Glasur til pynt
- Pisk flormelis og de pasteuriserede æggehvider sammen.
- Kom eventuelt glasuren i en sprøjtepose, så er den lettere at styre.
- Pynt dine peberkagerne med flotte glasurmønstre.
Vaniljekranse
Det skal du bruge
375 gr. hvedemel
375 gr. smør
250 gr. sukker
125 gr. kartoffelmel
100 gr. smuttede mandler
1 vaniljestang
1 æg
Bagning
8-9 minutter ved 200°
Sådan gør du:
- Hak vaniljestang/mandler fint og bland sammen.
- Bland hvedemel/kartoffelmel sammen. Skær det kolde smør i små stykker og smuldr det i melet.
- Tilsæt vanilje/mandelblandingen og sukker.
- Saml dejen med ægget med det samme.
Derefter skal dejen hvile koldt og tildækket til næste dag.
- Kør dejen igennem en kødhakker. En frontplade med et hul som en lille stjerne, giver det rigtig mønster.
- Skær stængerne i lange stykker (8-10 cm) og form dem til kranse på en bageplade med bagepapir.
Julemarengs med knas
Det skal du bruge:
200 gr. flormelis
175 gr. sukker
50 - 100 gr. knuste pebermyntebolsjer
5 æggehvider
Et par dråber eddike
Bagning
Mellem en og halvanden time ved 100° - midt i ovnen. Bages til de er helt tørre og gennembagte eller kun til de er tørre udenpå og bløde i midten – det er en smagssag.
Sådan gør du:
- Pisk æggehvider, sukker og eddike godt sammen til en fast/ikke flydende blanding.
- Sigt flormelis ned i skålen.
- Kom bolsjerne i (de skal være knust i helt små stykker) og pisk stykkerne sammen med dejen.
- Sprøjt dejen ud som små toppe på en bageplade med bagepapir.