Klar, parat … julebag!
Vaniljekranse og andre julesmåkager i airfryer eller ovn
Vaniljekranse og andre populære julekager smager altså bare bedre, når du bager dem selv. Og så følger duften og julehyggen jo med, når der er småkager og andet julebag i hjemmebageriets airfyer eller ovn.
Tænd airfryer eller ovnen i julebageriet
Hvad kan man tilberede med en airfryer til jul? Det får du også et par gode idéer til længere nede i denne artikel. Der findes mange gode juleklassikere, der ikke er specielt svære at bage. Gør det til en hyggelig fælles juleaktivitet – familiemedlemmer og børn i alle aldre kan være med til at blande, ælte, pynte, bage og smage.
TIP: Find alt til julen hjemme hos dig i årets store julekatalog
Hvad er den mest populære julesmåkage?
Havregrynskugler, vaniljekranse, pebernødder og brunkager er de mest populære julekager i Danmark, når køkkener overalt i landet bliver til velduftende julebagerier. Muffins vinder også frem, måske fordi de er ekstra sjove og nemme at pynte i flotte julefarver.
Her får du juleopskrifternes top-5
- Vaniljekranse – opskrift
- Havregrynskugler – opskrift
- Muffins – opskrift
- Brunkager – opskrift
- Peberkager – opskrift
Køkkenmaskiner og andet nyttigt til julebagning
Inden du åbner julebageriet: Har du eller mangler du?
- Airfryer og airfryertilbehør
- Blender / stavblender
- Køkkenvægt
- Køkkenmaskine med dejkrog
- Håndmixer med dejkrog
- Bagepapir
- Kagerulle
- Bagepenselsæt
- Røreskåle
- Målekander
Brug din airfryer til julebagningen
Kan man bruge sin airfryer til julelækkerier? Det kan man sagtens. Her får du et par nemme juleopskrifter til airfryeren: Brændte mandler med kanel og julesmåkager i to farver. Til kagedejen er det praktisk med en god røremaskine.
Julekager, som opbevares i en lufttæt kagedåse, holder sig bedre sprøde - men kun hvis du lader dem køle helt af, før du lægger dem dåsen. Eller bliver de bløde.
Brændte mandler med duft af jul
Det skal du bruge:
200 gr. mandler
175 gr. sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 spsk. kanel
1 dl vand
Sådan gør du:
- Hæld mandler i en silikoneform til airfryer. Formen skal være stor nok til at du kan røre mandlerne rundt undervejs
- Til sukker, vaniljesukker og kanel og rør det hele godt rundt. Tilsæt vand og bland igen.
- Start airfryer – mandlerne skal have 18 – 20 minutter ved 180°
- VIGTIGT: Rør jævnligt i mandelblandingen. Når vandet er fordampet, smelter sukkeret og krystalliserer derefter til sidst. Husk at røre ofte, ellers karamelliserer sukkeret til et tyndt/hårdt lag.
Lækre julesmåkager i airfryer
Det skal du bruge:
200 gr. hvedemel
50 gr. sukker
60 gr. Smør
Et æg
1 tsk. bagepulver
1 spsk. vaniljesukker
Lidt salt
Lidt fedtstof til airfryeren
Evt. 1. spsk. kakao (Del dejen i to og bland kakao i den ene halvdel, hvis du både vil have lyse og mørke julesmåkager).
Sådan gør du:
- Bland mel, sukker, bagepulver og vaniljesukker. Tilsæt en knivspids salt.
- Smelt smørret og rør det sammen med ægget og resten af ingredienserne til en dej, der kan rulles ud med kagerulle. Hvis dejen klistrer, kan du komme lidt mel på kagerulle/bord eller prøve at rulle den ud mellem to stykker bagepapir.
- Lav småkagefigurer med udstiksforme, hvis du har sådan nogen. Du kan også skære firkantede kager med en lang kniv, eller rulle dejen til en pølse og skære skiver af den
- VIGTIGT: Før første bagning skal der sprayes/smøres lidt fedtstof udover airfryer-kurvens bund, så kagerne bliver sprøde og ikke hænger fast.
- Start airfryer – julesmåkagerne skal bage 11 - 12 minutter ved 160 grader. De næste omgang et minut mindre, hvis airfryeren stadig er varm.
- Pynt eventuelt med glasur, hakkede nødder/mandler og hvad du ellers synes giver god julestemning.
TIP: Sprøde æbleskiver i airfryer: Tænd airfryeren på 200 grader. Optøede æbleskiver er lune efter 5 minutter. Frosne æbleskiver er tøet op og lune efter 9 – 10 minutter.
Det skal du bruge:
150 gr. hvedemel
125 gr. sukker
100 gr. smør
¾ dl. mælk
2 æg
1 tsk. bagepulver
1 ½ spsk. kartoffelmel
1 tsk. vaniljesukker
Ekstra smag? Tilsæt f.eks. kakao (1-2 spsk.), bær (friske eller frosne), rosiner, æblebåde, kanel, chokoladestykker eller noget andet, du godt kan lide.
Bagning
12-14 minutter ved 225°
Sådan gør du:
- Smelt smørret i en gryde (forsigtig varme) og tilsæt mælk. Det må ikke koge.
- Pisker æg og sukker let sammen.
- Bland mel, kartoffelmel, vaniljesukker og bagepulver i en skål.
- Derefter tilsætter du skiftevis de to flydende blandinger (smør/mælk, æg/sukker) og rører sammen.
- Hæld dejen i muffinforme.
TIP: Hvis du laver dejen dagen før og lader den hvile i køleskabet natten over, hæver dine muffins ekstra flot
Til 25-30 kugler
Det skal du bruge:
150 gr. hvedemel
125 gr. sukker
100 gr. smør
¾ dl. mælk
2 æg
1 tsk. bagepulver
1 ½ spsk. kartoffelmel
1 tsk. vaniljesukker
Find muffinforme til julebagning her.
Ekstra smag? Tilsæt f.eks. kakao (1-2 spsk.), bær (friske eller frosne), rosiner, æblebåde, kanel, chokoladestykker eller noget andet, du godt kan lide.
Bagning
12-14 minutter ved 225°
Sådan gør du:
- Smelt smørret i en gryde (forsigtig varme) og tilsæt mælk. Det må ikke koge.
- Pisker æg og sukker let sammen.
- Bland mel, kartoffelmel, vaniljesukker og bagepulver i en skål.
- Derefter tilsætter du skiftevis de to flydende blandinger (smør/mælk, æg/sukker) og rører sammen.
- Hæld dejen i muffinforme.
TIP: Havregrynskugler kan spises med det samme, men de bliver lidt fastere, hvis de står på køl et par timer først.
Det skal du bruge:
450 - 500 gr. hvedemel
250 gr. smør
250 gr. sukker
100 gr. hakkede, smuttede mandler
¾ dl. lys sirup25 gr. sukat, finthakket
1 spsk. stødt kanel
1 ½ tsk. potaske
1 spsk. vand
1 tsk. stødt nellike
Bagning
7-8 minutter ved 175°
Sådan gør du:
- Skær smør ud i mindre stykker og smelt det med sukker og sirup i en stor gryde. Husk at røre rundt. Det skal smelte ved jævn varme og må ikke koge.
- Kom den smeltede blanding i en skål og tilsæt nellike, kanel, sukat og mandler. Rør rundt til blandingen er halvkold (26-28°).
- Opløs potasken i vand (mærk med lillefingeren at det føles lunkent) og rør det i den krydrede, flydende blanding.
- Rør til dej med melet – lidt ad gangen.
- Dejen deler du op i tre portioner, som trilles til ruller, der er cirka fem centimeter i diameter.
Derefter skal din brunkagedej opbevares tildækket i køleskabet i mindst et døgn.
- Skær rullerne i tynde skiver og læg dem på bagepapir på bageplader.
- Bag dine brunkager øverst i ovnen og lad dem køle af på en bagerist.
Det skal du bruge:
650 gr. hvedemel
250 gr. brun farin
200 gr. smør
1½ dl. sirup, mørk
1½ dl. piskefløde
1 spsk. natron 1 spsk. stødt kanel
1 spsk. stødt ingefær
½ spsk. stødt nellike
½ spsk. stødt kardemomme
½ tsk. stødt hvid peber
Til glasur: 200 gr. flormelis og 3 spsk. æggehvider (pasteuriserede)
Bagning
5-7 minutter ved 200° midt i ovnen til de har en flot gyldenbrun farve.
Sådan gør du:
- Smelt smør, mørk sirup og brun farin i en gryde. Varm op til kogepunktet og tag gryden væk fra varmen
- Tilsæt piskefløde og krydderier. Rør det hele godt rundt.
- Tilsæt natron og mel. Rør dejen sammen, tryk den flad og kom den i en pose.
Derefter skal dejen hvile på køl i mindst 2½ time. Dejen skal tages ud og opbevares ved stuetemperatur cirka ½ før den skal rulles ud og bruges. - Rul dejen tyndt ud (drys lidt mel på bordet, så den ikke hænger fast).
- Stik dine peberkager ud til julefigurer med kageforme og læg kagerne på plader med bagepapir.
- Lad kagerne køle på pladen et par minutter, indtil du kan flytte dem over på en rist, hvor de kan ligge og blive sprøde.
Glasur til pynt
- Pisk flormelis og de pasteuriserede æggehvider sammen.
- Kom eventuelt glasuren i en sprøjtepose, så er den lettere at styre.
- Pynt dine peberkagerne med flotte glasurmønstre.
Det skal du bruge:
375 gr. hvedemel
375 gr. smør
250 gr. sukker
125 gr. kartoffelmel
100 gr. smuttede mandler
1 vaniljestang
1 æg
Bagning
8-9 minutter ved 200°
Sådan gør du:
- Hak vaniljestang/mandler fint og bland sammen.
- Bland hvedemel/kartoffelmel sammen. Skær det kolde smør i små stykker og smuldr det i melet.
- Tilsæt vanilje/mandelblandingen og sukker.
- Saml dejen med ægget med det samme.
Derefter skal dejen hvile koldt og tildækket til næste dag. - Kør dejen igennem en kødhakker. En frontplade med et hul som en lille stjerne, giver det rigtig mønster.
- Skær stængerne i lange stykker (8-10 cm) og form dem til kranse på en bageplade med bagepapir.
Julemarengs med knas
Det skal du bruge:
200 gr. flormelis
175 gr. sukker
50 - 100 gr. knuste pebermyntebolsjer
5 æggehvider
Et par dråber eddike
Bagning
Mellem en og halvanden time ved 100° - midt i ovnen. Bages til de er helt tørre og gennembagte eller kun til de er tørre udenpå og bløde i midten – det er en smagssag.
Sådan gør du:
- Pisk æggehvider, sukker og eddike godt sammen til en fast/ikke flydende blanding.
- Sigt flormelis ned i skålen.
- Kom bolsjerne i (de skal være knust i helt små stykker) og pisk stykkerne sammen med dejen.
- Sprøjt dejen ud som små toppe på en bageplade med bagepapir.