Slip af med myrer
Myregift eller myrelokkedåse?
Hvordan slipper jeg af med myrer? Det spørgsmål kan hurtigt blive meget aktuelt, hvis de små flittige insekter, typisk sorte havemyrer, pludselig pibler frem fra et udendørs eller indendørs myrebo på steder, hvor du absolut ikke synes, de skal være.
I naturlige omgivelser er myrer nyttedyr, der rydder op. De bliver synlige i større mængder i løbet af foråret, hvor de har travlt med at etablere nye bosteder og lede efter mad og andre nyttige ting, de kan slæbe hjem i tuen. Så længe de holder sig på afstand, er de jo ikke noget problem, men kommer de tæt på, er det ofte bedst at slippe af med myrerne i en fart.
Her får du overblik over forskellige typer af myregift og giftfri myrebekæmpelse, du kan anvende, hvis der pludselig er myreinvasion på terrassen, i drivhuset, et kritisk sted i køkkenhaven eller uden på/inde huset.
TIP: Hvordan kommer man af med myrer udendørs? Brug myrepulver, myresand eller myrevand.
Få myrer bliver hurtigt til mange flere
En enkelt myre, der finder mad eller velegnede byggematerialer, giver lynhurtigt besked til alle ‘kollegerne’, som så etablerer en effektiv myremotorveje, til og fra myreboet. Hvis boet er stort, kan tusindvis af myrer underminere terrassefliser, ødelægge fugerne i facaden eller skade hus og have på andre måder.
Kan man bruge eddike eller kanel mod myrer?
Du kan godt få myrerne til at gå nye veje med eddike, kaffegrums, kanel eller andre krydderier, de ikke kan lide lugten af, men den slags metoder virker kun midlertidigt. Myreboet er stadig aktivt, og når lugtene forsvinder, kommer myrerne ofte igen.
Find boet og brug kogende vand eller godkendt myregift
Hvis du for alvor skal myrerne til livs, er deres dronning nøglen. Dronningen holder til i myreboet, og hvis du ikke får gjort det af med hende, vil de menige arbejdermyrer sandsynligvis blive ved at genere. Hvis du finder boet, kan det gøres giftfrit ved at hælde kogende vand over.
Hvis du ikke kan finde eller komme til myreboet, eller hvis problemet er indendørs et sted hvor du ikke kan bruge kogende vand uden at lave vandskade, kan du prøve med myrepulver der kan strøs ud på myrernes stier. Eller bruge en snedig metode: Få de tilbagevendende myrer til selv at slæbe myregiften ind i boet ved at stille en myrelokkedåse frem.
Hvordan fungerer en myrelokkedåse?
- Myrelokkedåser er små flademetaldåser, der især er gode til indendørs bekæmpelse af myrer.
- Stil myrelokkedåsen der, hvor myrerne kommer ind.
- Griser ikke, og er en god metode, hvis der er børn eller husdyr i nærheden, fordi giften er og bliver inde i myrelokkedåsen.
- Dåsen har en lille åbning og indeholder et aktivt duftende stof, der tiltrækker myrerne – og et bekæmpelsesmiddel, der slår dem ihjel efter et stykke tid.
- Når myrerne har været inde i myrelokkedåsen, slæber de selv giften med tilbage til boet, som på den måde bliver bekæmpet indefra.
Effektive myremidler som pulver eller spray
- Myrepulver. Du kan enten bekæmpe myrerne med myrepulver til udstrøning eller myrepulver til udvanding. Metoderne er lige effektive, så vælg efter om pulver eller vanding passer bedst til det område, du vil gøre myrefrit.
- Myregift som spray. Brug myrefri pumpespray hvis du nemt kan komme til at spraye der, hvor myrerne færdes. Anvend en myrespray med tyndt dyserør der kan nå ind i sprækker, under paneler og andre svært tilgængelige steder.
Hvordan kommer man af med myrer på terrassen?
Myresand og myrevand er et par gode og miljøvenlige (100% naturlige og giftfri) metoder til at bekæmpe myrer på terrassen, hvor myretuerne ofte befinder sig under fliserne.
- Myresand. Finkornet sand bestående af moler og kvartssand. Sandet strøs ned mellem fliserne ved indgangen til myreboet. Når myresand har suget fugt, størkner det og lukker gange og sprækker.
- Myrevand. Vand blandet med blåler, der hældes ned mellem terrassefliserne. Når vandet fordamper sætter leret sig fast og spærrer effektivt for myrerne. Desuden understøtter og stabiliserer det fliserne.