• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 33,-
Overnatning i naturen

Telt eller shelter?

Se huskelister og regler når du skal overnatte i naturen


​​​​​​​Hvis du drømmer om at overnatte i naturen, nyde friluftslivet og vågne i telt eller shelter til fuglefløjt og morgensol, er der heldigvis mange muligheder.


Her får du tjeklisten til, hvad du skal huske at have med, info om hvor du må overnatte i naturen og et par tip til, hvor i Danmark du finder shelters, der kan bookes, og steder hvor du kan slå telt op. Teltet finder du her.


Tjeklisten til shelterturen og naturovernatning i telt

Din pakkeliste afhænger selvfølgelig af årstid, vejrudsigten og af hvor mange dage, du planlægger at overnatte. En god rygsæk samt mad, drikke og snacks er selvfølgelig ‘must-haves'. Husk også solcreme, da du jo er meget ude.


Og ellers er de vigtige ting, som det altid er en god ide at have med på enhver shelter- eller telttur i naturen:


Sov godt og hold varmen på turen:



Det praktiske:



Det personlige:



Til madlavning:



Brug af åben ild og grill ved shelters og telt i naturen

Hvis du planlægger at lave bål eller grille er det vigtigt, at kende reglerne for bål i naturen. Og at undersøge på forhånd om der lige nu er indført generelt forbud mod brug af åben ild og kulgrill. Tjek via danmarkskortet over afbrændingsforbud.


Skal jeg booke shelterplads på forhånd?

Ja, det er en god idé at booke dit shelter på forhånd. Så er du sikker på, at der er, når du kommer frem. Sheltere fik et stort gennembrud under corona-nedlukningerne, og de er stadig meget populære.


Ikke alle sheltere kan bookes, men det fremgår af oversigterne på sites og app på listen herunder, om det shelter, du planlægger at overnatte i, kan bookes på forhånd.  Du kan booke og bruge de statslige sheltere gratis. Der er også mange shelters ejet af kommuner og foreninger, der er gratis eller meget billige at bruge.


Find de gode steder hvor du kan overnatte i naturen i telt eller shelter:


  • Udinaturen.dk: Inspiration til ture ud i naturen i hele Danmark og god søgefunktion, hvis du leder efter cykelruter, shelters eller legepladser.

  • Brugminbaghave.dk: Et landsdækkende netværk af gæstfrihed. Find gratis overnatning i en baghave eller i at privat naturområde et sted i Danmark.

  • Via en app: Søg i App Store eller på Google Play. Der er flere gode apps med lister og kort over shelters, bålpladser og teltpladser over hele landet. F.eks. den der bare hedder “Shelter” og er udviklet i samarbejde med Friluftsrådet.


​​​​​​​Regler for overnatning i naturen


Hvad er reglerne for at overnatte i naturen i Danmark?

Herunder kan du læse de generelle regler for overnatning i det åbne land, i offentlige og private skove og på stranden. Shelterområder og afmærkede naturcamping- og teltpladser må selvfølgelig altid benyttes.


Hvad er reglerne for at overnatte i naturen i Danmark?

Åbent land er natur som moser, enge, overdrev, græsområder og lignende. Her er det tilladt at bevæge sig overalt, men kun til fods og kun fra klokken 6 morgen til solnedgang, hvis det er udenfor afmærkede stier og veje. Du må altså ikke sætte telt op om natten.


Regler for overnatning i skoven

I private skove må du færdes til fods og på cykel fra klokken 6 morgen til solnedgang. Du skal blive på stier og veje. Du må altså ikke sætte telt op om natten. Medmindre du har fået lov af ejeren, så er det ok.


I skove ejet af stat eller kommune (offentlige skove) - må du færdes døgnet rundt, også udenfor stier og veje men så kun til fods.


I Danmark er der næsten 300 offentlige skove med ”fri teltning”. Det betyder, at du må:


  • Sætte et eller to mindre telte op og overnatte i skoven.
  • Højst tilladte størrelse: Trepersoners telte.
  • Alle telte skal stå i god afstand fra bygninger.
  • Du må overnatte én nat på samme sted.


Regler for overnatning i skoven

Det er tilladt at overnatte på stranden. Enten under åben himmel eller under et primitivt ly, f.eks. en parasol. Du må ikke sætte telt eller bivuak op.


HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg