• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 33,-
billede

Vand til haven

Regnvandstønder og andre smarte metoder til vanding


Hvordan kan man vande blomster og planter i haven, når man er på ferie? Det er en vigtig detalje at have styr på.


At der skal ekstra havevanding til når det er varmt og tørt, for at få stauder, køkkenhave, græs og tomatplanterne i drivhuset til at trives, det ved alle haveejere.


De fleste har opdaget, at græsplænen i langt de fleste tilfælde nok skal blive grøn igen, selvom den i en periode er trist gul og vissen. Værre er det for planterne i krukker og højbede, hvor rødderne ikke har direkte adgang til vand længere nede i jorden. Men også planter med et lille rodnet, f.eks. etårige sommerblomster og visse roser eller stauder kan være i fare for at tørre ud.   


Læs her om 5 forskellige vandingsmetoder til din have. Nogle af dem er også gode til hverdag, andre er især smarte, når du skal have vandet havens planter, mens du er på ferie.


Husk altid at overholde de lokale regler for vanding, det kan være restriktioner eller (i længere tørkeperioder) et egentligt vandingsforbud.


TIP: Til drivhuset – automatisk vandingsanlæg og gødningsanlæg


Vandingsmetoder til haven


  • Regnvandstønde – godt for både miljøet og vandregningen
    En regnvandstønde er en bæredygtig metode, der samler regnvand fra tagrenderne, frisk vand til haven der ellers bare ville løbe videre ned i kloakken. Med denne smarte og enkle løsning, kan du i stedet brug vandet havens planter. Det er godt for både miljøet og for din vandregning. Hvis du vil opsamle ekstra meget vand, kan du installere dit eget regnvandsopsamlingsanlæg.

  • Drypvandingssystem – vand til planterne når du ikke er hjemme
    Et drypvandingssystem er et automatisk vandingsanlæg, hvor vandet stille og roligt (drypvis) fordeles til de enkelte planter. Du kan vande med rent vand, eller du kan tilsætte gødning, som systemet så blander med vandet. Drypvanding er en effektiv metode med minimalt vandtab.

  • Vandingscomputer – automatisk daglig eller ugentlig vanding
    Med en vandingscomputer kan du sætte tidsindstilling på din havevander/havesprinkler, som så kun vander i de perioder, du har valgt. Der er forskellige vandingsprogrammer at vælge imellem. Fra vand en gang om ugen til vanding flere gange om dagen. Undgå at vande midt på dagen, hvor meget af vandet så vil fordampe, hvis der er stærk sol.

  • Siveslange – langsom vanding
    Siveslanger eller drypslanger, udleder vandet meget langsomt. Hvis du ellers er opmærksom på at lade være med at vande midt på dagen hvor solen kan varme allermest, er det en ret smart måde at vande på, fordi vandet ikke løber væk, men siver stille og roligt ud fra slangen og ned i jorden. Du kan selv tænde og slukke for hvornår vandet skal sive ud fra slangen, eller du kan styre vandingsperioderne med en automatisk vandingscomputer.

  • Lav en vandingsaftale
    Du skal bruge: Flinke naboer, gode venner, vandkande og haveslange. Hvis du vil gøre det lettere for din midlertidige havevander, kan du skifte den almindelige haveslange ud med en ekstra smart haveslange der kan strækkes ud til 3-4-dobbelt længde (kaldes også en flex-haveslange). Så er det meget lettere at nå hele vejen rundt i haven.
    Hvis du ikke har nogen til at se efter de indendørs potteplanter i ferien, kan du stille dem et skyggefuldt sted udendørs. Så kan feriehavepasseren vande dem også.


TIP: Ellers noget du mangler til vanding af haven? Haveslanger, sprøjtepistoler (så du kan lave forskellige stråler) og andre vandingsartikler.


Tjek: Er der vandingsforbud?

Vandværkerne har ofte svært ved at følge med i tørkeperioder, hvor mange bruger mere vand i haven end normalt. Et forbud handler for det meste ikke om, hvor meget vand du må bruge, men om hvad du må bruge det til. Et vandingsforbud kan f.eks. være begrænsning i vanding af haven eller forbud mod at fylde swimmingpools eller badebassiner.

Er du i tvivl, så tjek ordlyden på det vandingsforbud der gælder. Du kan se de aktuelle regler for vanding hos det vandværk, der leverer vandet. Eller hos den kommune, du bor i. Det kan også være den lokale grundejerforening, der har indført særlige regler for vanding i tørkeperioder.


TIP: Regnvandstønde - så har du dit eget vand, du kan bruge lige som du vil. Også hvis der er vandingsforbud.     


HUSK: Hos os får du ALTID LAVE PRISER! Og overraskende stort udvalg.