Kompostbeholder i haven

Se tips om kompostkværn, placering og hurtig start


Kompostbunke

En kompostbunke er en genial måde at slippe af med dit haveaffald på. Hvis du vil hurtigt i gang, kan du købe en smart kompostbeholder, der kan samles uden værktøj eller en luftig kompostbeholder i kraftigt metalnet. De er lige til at stille op.


Hvad er kompost?

Kompost er planterester, græs, blade og småkviste fra haven, som ved en naturlig proces nedbrydes af mikroorganismer, der omdanner det hele til din egen naturlige jordforbedring/gødning: Et let og luftigt materiale, som dufter dejligt af skovbund og er fyldt med gode næringsstoffer til din have.


Udover det almindelige haveaffald kan du også komme grønt uforarbejdet køkkenaffald (rå kartoffelskræller, gulerodstoppe, porretoppe og lignende) på kompostbunken.


Læs længere nede i artiklen, hvordan dræn, luft og ‘jævnligt roderi’ kan hjælpe komposteringen godt i gang. Du kan også læse mere om, hvad du ikke skal komme på kompostbunken og hvorfor.


TIP: Hurtig genvej til jordbedring i haven – køb varmebehandlet kompost.

Kompostbunke

Hvordan laver jeg min egen beholder til kompost?

Egentlig kan du bare have haveaffaldet liggende i en bunke et sted i skyggen, så bliver det til kompost i løbet af et år eller to. Hvis det skal gå lidt hurtigere, og se pænere ud, kan du ret nemt bygge en DIY-kompostbeholder med rammer af brædder, net eller højbedsrammer/pallerammer.


Husk at sørge for at der er dræn i bunden og gerne luft i siderne. Det nemmeste er selvfølgelig at købe en kompostbeholder, der bare skal samles og stilles op.

Hvor skal kompostbeholderen stå?   

Det bedste sted at placere din kompostbeholder er et sted i haven, hvor der er læ, og hvor beholderen er beskyttet mod direkte sol. På den måde holder komposten på fugten, og det hjælper med at sætte fart på nedbrydningen.

TIP: Naturgødning til jordbedring i haven forår og efterår.

Jord fra kompostbunke


Hvad skal der i bunden af en kompostbunke?

Det er vigtigt for at få godt gang i komposteringen af dit haveaffald, at der er luft nederst i kompostbunken. Læg et blandet lag af blade, kviste og grene i bunden direkte på jorden som dræn. Så bliver det også lettere for orme og insekter at grave sig ind i kompostbunken. Du kan også lægge fliser med et lag grus nederst.


Hvordan laver jeg en god kompost?
Luft, fugt og ‘roderi’ - altså at sørge for at blande nyt og gammelt haveaffald en gang imellem – er hemmeligheden bag en god kompostbunke, hvor nedbrydningen går hurtigt. I meget tørre perioder er det en god idé at hælde lidt vand på for at holde komposteringen i gang. Afklippet græs i toppen er også godt til at holde på fugten.​​​​​​​

TIP: Komposterbare affaldsposer til organisk affald der skal i affaldscontaineren.

Hvad gør en kompostkværn?

En kompostkværn, der findeler haveaffaldet, er en effektiv metode til at sætte fart på omdannelsen af haveaffaldet til næringsrig kompost. Jo mindre dele, jo hurtigere nedbrydning. Især visne blade kan klumpe sig sammen, så de er svære at nedbryde.


Jord fra kompostbunke
Madaffald i kompostbunken

Hvad må man ikke komme i kompostbunken?

  • Lad være med at smide kødrester, mælkeprodukter, kogte grøntsager eller andre tilberedte fødevarer på kompostbunken. Det tiltrækker rotter og gør i øvrigt ikke noget godt for komposteringsprocessen.

  • Nedfaldsfrugt er også en lækkerbisken for mus og rotterne, så det skal i haveaffaldscontaineren i stedet for.

  • Ukrudt med frø eller rødder, som kan sprede sig med den færdige kompost, når du spreder den i haven.
    ​​​​​​​

  • Aske fra grillen, som kan indeholde rester efter tungmetaller. Lægges i en lukket pose og derefter i affaldsspanden til restaffald. Husk at asken skal være helt kold. ​​​​​​​

TIP: Mus og rotter – bekæmpelsesmidler og fælder.

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg