Sheltertur eller vinterpicnic?
Se tjeklisten og lune tips til at holde varmen
Hvis bare du er godt forberedt og har styr på det med at holde varmen, kan en frisk tur med madlavning over bål og måske overnatning i shelter være en rigtig hyggelig fælles aktivitet med fine naturoplevelser. Også i de kolde måneder – bare du er klædt godt på til vinter.
Her får du en guide til, hvad du skal huske at have med for at få en god tur. Du kan også læse mere om, hvordan du booker Naturstyrelsen gratis overnatningspladser, som er beregnet til familier og små grupper af venner, der har lyst på at overnatte i naturen i shelter eller telt.
Det er selvfølgelig altid en god ide at tjekke vejrudsigten i de dage shelterturen er planlagt. Og så er en god rygsæk et must, til vandreture og et par overnatninger i naturen. Husk at pakke din rygsæk med det tunge nederst og de ting, du skal bruge ofte, øverst eller i sidelommerne.
Mad og drikke til din vinterpicnic
Planlæg turens måltider, så de er rige på energi og nemme at tilberede/opvarme. Sørg for at der er vand og mad nok til hele turen. Husk termokande og termokrus til de varme drikke. Og medbring eventuelt et lille energibar-lager.
Tjeklisten: Vinterovernatning i shelter eller telt
Hold varmen på din sheltertur
- Sovepose til vinterbrug. En sovepose der kan holde dig varm - også i frostvejr.
- Liggeunderlag. Blødt underlag som isolerer mod kulden, der tænger op fra jorden.
- Varmt tøj. Helt afgørende for en god tur. Se de gode tips og læs mere om at holde varmen udendørs i artiklen 'Hold dig varm i en kold tid'.
- Hue, handsker og varme sko/støvler. Det er ekstra vigtigt at beskytte hoved, hænder og fødder mod kulde.
- Balaclava. Varmeisolerende, rigtig god til hoved, hals og nakke.
Et godt vintertip, hvis der er flere shelters at vælge imellem: Vælge et shelter, der vender den åbne side væk fra vindretningen. Så ligger du i læ for den kolde luft.
Få gang i shelterpladsens bål med det samme
Første ting ved ankomst til shelterpladsen er altid at få tændt bål og at holde det i gang. Sørg for at der er brænde nok. Hvis der ikke er et lager i forvejen, kan du selv hugge mere med en håndøkse. At kløve brænde er også en rigtig god måde at få varmen på.
Lettere optænding giver en bedre start
En pose tørt brænde, optændingspinde og optændingsblokke hjælper til at få godt gang i bålet fra start. Det hygger, og så kan flammer og gløder hurtigt bruges til madlavning og drikke, der giver varmen indefra. En kop varm kakao, kaffe eller te før sengetid er godt for kropsvarmen, inden du hopper i soveposen.
- TIP: Suppler bålet og mulighederne for nem madlavning med smart campingudstyr som gasblus, gaskogeplader og kogegrej eller en lille handy transportabel gasgrill.
Sikkerhed og praktiske ting når du bor i shelter eller telt
- Pandelampe eller smart hue med LED-lys.
- Lommelygte.
- Campinglygte.
- Førstehjælpskasse.
- Ekstra batteri og powerbank til at holde elektroniske enheder opladet.
Sådan booker du Naturstyrelsens gratis shelters og lejrpladser
Naturstyrelsen har i skove mange steder i Danmark indrettet primitive overnatningspladser, hvor man kan slå telt op. Nogle steder er der også shelters.
Pladserne er åbne for alle både til overnatning, hygge og madlavning om bålet. Man må overnatte op til to nætter i træk på pladsen. Bookning og ophold er gratis. Book shelters og lejrpladser her.
Du kan også finde inspiration og gode ideer til oplevelser i det fri – gåture, cykelture, familieture med/uden overnatning – på udinaturen.dk
- TIP: Cykelholder – tag cyklerne med på sheltertur eller dagsudflugt.
HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg.