Airfryer – sund, hurtig og nem mad

Se mere om fordele, opskrifter og smart tilbehør til en airfryer

Lav mad med en airfryer

Er en airfryer bedre end en ovn? Svaret afhænger selvfølgelig af, hvilken slags mad, du skal lave, men generelt kan du lave sundere mad i en airfryer, fordi du kan nøjes med 80-90% mindre olie eller andre fedtstoffer, når du bruger en airfryer. Og så er der mange andre fordele airfryeren, især i en travl hverdag, hvor der skal mad på bordet uden alt for lang tilberedningstid.


Her kan du kan læse mere om airfryerens fordele og om tilbehør til airfryer. Du får også et par nemme opskrifter, så du kan komme i gang. Og nogle tips til, hvilken slags madvarer, der egner sig særlig godt til tilberedning i airfryer.

Lav mad med en airfryer
Airfryer

Spørgsmål og svar om airfryer


Hvad er en airfryer og hvorfor er en den smart?

En airfryer er en lille varmluftovn, som lynhurtigt cirkulerer varmt luft rundt i den kurv, du lægger madvarerne ned i. På den måde bliver maden klar meget hurtigere, end hvis du steger tingene eller varmer/bager dem i en almindelig ovn. Desuden behøver du kun at bruge meget lidt fedtstof i en airfryer – eller slet intet.

Er det sundt at bruge airfryer?

En airfryer bruger meget lidt eller slet ingen olie eller andre fedtstoffer til at tilberede mad. Du kan reducere dit samlede fedtindtag betydeligt, hvis du bruger airfryeren jævnligt. Det er gavnligt for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme og jo også godt, hvis du gerne vil veje lidt mindre.


Med en airfryer bliver det også lettere at lave sundere versioner af populære friturestegte retter som pommes frites, kylling og fisk. På den måde, kan du spise sundere, uden at skulle give afkald på dine yndlingsretter.

Hvilket tilbehør er der til airfryer?

Der findes mange forskellige slags tilbehør der gør madlavning endnu lettere i en airfryer. Meget af tilbehøret er lavet i silikone, som har mange praktiske egenskaber.


Silikoneforme og andre typer tilbehør til airfryer kan tåle høje varmegrader, de er fleksible at arbejde med, de har non-stick overflade og de kan vaskes i opvaskemaskinen. Se tilbehør til airfryer her. ​​​​​​​

Hvad er bedst at lave i en airfryer?

Det er heldigvis let at finde madvarer, som bliver lækre, når de er tilberedt med minimal brug af olie i en airfryer. Det giver masser af muligheder for at sammensætte sunde retter uden at gå på kompromis med smagen. Prøv f.eks.:

  • Kyllingestykker. Bevarer saftigheden indeni og er klar på kort tid. Ideelle til en hurtig snack eller som en del af et sundt måltid.

  • Grøntsager. Broccoli, blomkål, gulerødder, kikærter og mange andre grøntsager bliver lækre og sprøde, samtidig med at de bevarer mange af deres næringsstoffer.

  • Pommes frites. Airfryeren er perfekt til sundere, hjemmelavede og dejligt sprøde pommes frites. Kartoffelbåde bliver også gode - sprøde udenpå og bløde indeni.

  • Fiskefileter, panerede. Bliver klar hurtigt uden at blive tørre. Du kan også sagtens tilberede andre slags fisk i airfryeren.

  • Rejer. Med eller uden hvidløg, det bestemmer du. Rejer tilberedt i airfryer får en lækker sprød tekstur og et saftigt indre. Perfekt som forret eller tilbehør.
Sund mad i en airfryer

Kender du Top-5 fordelene ved at bruge airfryer til madlavning?

  1. Lav sundere mad. En airfryer bruger meget lidt eller slet ingen olie eller andet fedtstof. På den måde kan du tilberede lækre sprøde retter med lavt fedtindhold.

  2. Spar tid. I en airfryer opvarmes og tilberedes madvarer lynhurtigt, fordi den varme luft er klar med det samme. Så ingen ventetid mens ovn eller stegepande bliver varm nok.  

  3. Nem rengøring. Kurve og andet til airfryere har non-stick belægning og kan let og hurtigt vaskes i opvaskemaskinen eller i hånden efter madlavningen.

  4. Mange muligheder. En airfryer er meget alsidig og kan bruges til at tilberede en bred vifte af retter og ingredienser, fra kød og grøntsager til bagværk, snacks og sprøde pommes fritter.

  5. Spar energi. De fleste airfryere bruger væsentligt mindre elektricitet end traditionelle ovne og kogeplader, fordi de opvarmes og tilbereder maden hurtigere.   


Tre nemme og lækre ideer til din airfryer
​​​​​​​

1. Fritter af frosne bønner

Du skal bruge: En pose frosne grønne bønner, olivenolie, paprika/chili i flager, parmesanost, salt.

  • Bland bønner, olie, paprika/chili i en skål. Tilsæt evt. lidt salt og bland godt sammen, så der kommer crunch på alle bønnerne.
  • Giv bønnerne 10-12 minutter ved 200 grader i airfryeren.
  • Tag kurven ud halvvejs, ryst, sæt den i igen.
  • Server med parmesan.


Kan også laves med andre frosne grøntsager, f.eks. blomkålsbuketter eller broccoli.

2. Hvidløgsbrød
Vidste du, at man sagtens kan varme/optø et frossent hvidløgsbrød i en airfryer? Skorpen bliver sprød og gylden, hvis du timer det rigtigt.
​​​​​​​

  • Læg det frosne hvidløgsbrød i airfryerens kurv.
  • Giv det 10 - 12 minutter ved 180 grader.
  • Tjek efter 10 minutter om det er tøet helt indeni.
  • Tag ud og spis, evt. med et par tomatskiver på.

3. Quesadillas (Tortillas med fyld)

Du skal bruge: Tortillas, revet ost, olivenolie, tacokrydderi, en dåse sorte bønner, grøntsager i tern, lidt salt.

  • Skyl bønner og lad dem dryppe af. Skær grøntsager (f.eks. peberfrugt, løg, forårsløg, gulerødder) i små tern.
  • Bland grøntsager/bønner med krydderi, en spiseskefuld olie og lidt salt.
  • Læg på et stykke bagepapir og giv det hele 10-12 minutter ved 200 grader i airfryeren. Vend fyldet efter 5- 6 minutter.
  • Læg en tortilla i airfryeren (uden bagepapir), drys med ost - så fyld - og så ost igen.
  • Læg en tortilla på som låg og tryk let. Giv det hele 3-4 minutter ved 200 grader i airfryeren.

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg