• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 33,-
Syltning og saft

Lav lækker saft, juice og syltetøj


Brug bær og frugt fra haven og spar penge

​​​​​​​

Man plejer at sige, at penge ikke vokser på træerne (eller buskene). Men der er nu alligevel temmelig mange indkøbskroner at spare, når du selv laver saft, juice og syltetøj af bær og frugt fra haven. Har du ikke frugttræer eller frugtbuske selv, kender du måske én, der har. Og så kan I jo slå jer sammen om en hyggelig dag med produktion af lækker, hjemmelavet saft, juice og syltetøj.  


Der er nemt at komme i gang. Her får du svar på et par vigtige spørgsmål. Og link til nogle gode opskrifter.


Hvilke bær, frugter og grøntsager kan jeg bruge?

Det korte svar er: Brug dem, du bedst kan lide. Og prøv dig eventuelt frem med at blande sødt og syrligt. Du kan lave saft af alle slags bær. Agurker, løg og rødbeder er nemme at sylte, men du kan sylte alle slags frugt og grønt med fast konsistens.   


Hvordan skal saft og syltetøj opbevares?

​​​​​​​Du skal opbevare dine hjemmelavede lækkerier i lufttætte sylteglas, henkogningsglas eller saftflasker, som skal være helt rene (sterile), når saft og syltetøj kommes i.  


Hvordan steriliserer jeg glas og flasker?

​​​​​​​Der er forskellige måder at sterilisere glas og flasker på:

  • I mikroovn - 2 minutter/fuld effekt med en smule vand i.
  • Ved kogning - 10 minutter i gryde med vand under låg.
  • Eller ved at hælde kogende vand direkte i glas/flasker.
  • Stil til afdrypning med bunden i vejret.
  • I almindelig ovn - med bunden i vejret på bageplade, 20 minutter ved 140 grader.


Skal jeg bruge konserveringsmiddel?

Hvis det hele bliver drukket og spist i løbet af et par dage og opbevares i køleskab, er det ikke nødvendigt med konserveringsmiddel. Skal saft og syltede madvarer holde i længere tid, kan du bruge det flydende konserveringsmiddel Atamon eller geleringspulveret Melatin. Opbevar altid saft og sylterier mørkt og køligt.     


Frugtmoser, saftpresser eller gelestativ?

Hvis du vil lave juice eller cider i større mængder, er det rigtig smart at anskaffe sig en frugtmoser. Og har du masser af æbler, kan du lave den skønneste friskpressede æblejuice med en saftpresser. Er I flere på vejen med æbletræer i haven, kan I lave en fælles juicedag og deles om saftpresseren.


Andre nyttige hjælpemidler: Gele-stativ til at sætte på skål eller gryde, saftposer (til saftpresseren), og ekstra silikoneringe til henkogningsglas.    


Hvad er råsyltning?

Råsyltning er konservering af frugt, bær og grøntsager uden at koge dem. Fordelen er, at det er hurtigt og nemt. Ulempen er, at råsyltede madvarer ikke holder så længe og skal opbevares på køl. Råsyltede bær og frugt tilsættes sukker hvorefter der røres indtil sukkeret er opløst. Råsyltede grøntsager skal stå i eddikelage 1-2 timer eller længere.


3 gode og nemme opskrifter




Eller hvad med at prøve noget nyt og anderledes?

F.eks. tomatmarmelade, peberfrugt-hindbærmarmelade eller appelsinmarmelade med Earl Grey.